نيني سايت
ارائه خدمات روانشناسي

آسيب هاي دوران كودكي يكي از جدي‌ترين مشكلاتي هستند كه مي‌توانند در زندگي هركدام از ما به وجود بيايند. به‌طوركلي آسيب‌هاي دوران كودكي يا تروماهاي رشدي به شرايطي گفته مي‌شود كه در آن كودك فشار رواني بسياري را تجربه مي‌كند. اتفاقاتي مانند طلاق والدين يا فوت يكي از اعضاي خانواده، تجاوز، روش‌هاي تربيتي اشتباه و همين‌طور بيماري‌هاي جسماني شديد مي‌توانند در اين دسته قرار بگيرند. اگرچه ممكن است شما تصور كنيد كه اين موضوع حل شده و حتي شايد در بزرگسالي آن را فراموش كرده باشيد، اما اين مشكلات تأثير خود را در افكار و شخصيت كودك باقي خواهند گذاشت. به همين خاطر بسيار مهم است كه با اين مشكلات و نشانه‌هايي كه در رفتار بزرگسالي به جا مي‌گذارند آشنا باشيد. براي جلوگيري از اين آسيب‌ها به فرزند خود براي مشاوره كودك كليك كنيد.

منبع: آسيب هاي دوران كودكي

آسيب هاي دوران كودكي

آسيب هايي كه در دوران كودكي تجربه مي‌كنيم نگاه كودك به خود، اطرافيان و دنيايي كه در آن زندگي ‌مي‌كند را تحت‌تأثير قرار مي‌دهد. اين شرايط مي‌تواند باعث شكل‌گيري بيماري‌هاي روحي، به وجود آمدن افكار، عقايد و الگوهاي ارتباطي مشكل‌ساز در آينده شود. براي مثال وقتي يك كودك به دليل تحقير والدين و بي‌توجهي آن‌ها دچار اعتمادبه‌نفس پايين مي‌شود اين مشكل را تا بزرگسالي همراه خود خواهد داشت. يا كودكاني كه درگير طلاق والدين مي‌شوند معمولاً مشكلات روحي و همين‌طور باورهاي اشتباهي راجع به ارتباط با جنس مخالف پيدا مي‌كنند كه مي‌تواند بزرگسالي آن‌ها را نيز تحت‌تأثير خودش قرار بدهد.

همان‌طور كه گفتيم ممكن است شما اين مشكلات را فراموش كرده باشيد. يا حتي تصور كنيد كه با آن‌ها كنار آمده‌ايد. اما اين آسيب‌ها در ذهن ما باقي مانده و روي ادامه زندگي‌مان تأثير خواهند گذاشت. آسيب‌هاي دوران كودكي مي‌توانند به اشكال مختلف تجربه شوند كه مهم‌ترين آن‌ها عبارتند از:

  • آزار و اذيت جسماني يا جنسي
  • تجربه پرخاشگري شديد
  • خشونت‌ها و اختلافات شديد خانوادگي
  • ابتلا به يك بيماري دشوار
  • مشاهده رويدادهاي آسيب‌زا و استرس‌زا

براي آشنايي با اشتباهات تربيتي والدين كليك كنيد.

نقش خانواده در آسيب هاي دوران كودكي

خانواده اولين محيطي است كه هركدام از ما وارد آن مي‌شويم. و پدر و مادر و مراقبان نيز اولين كساني هستند كه با آن‌ها ارتباط برقرار مي‌كنيم. به همين خاطر گفته مي‌شود كه خانواده تأثير بسياري در رشد سالم يا ناسالم كودك دارد. يك خانواده سالم حتي اگر براي فرزندش مشكلي پيش بيايد با حمايت و توجه، به او براي تغيير شرايط كمك مي‌كند. اما يك خانواده ناسالم نه‌تنها حمايتي از فرد نمي‌كند بلكه مشكلات بسياري را نيز بر سر راه او قرار مي‌دهد.

به همين خاطر است كه روان‌شناسان معتقدند بسياري از آسيب‌هاي دوران كودكي ريشه در محيط خانواده دارند. يك خانواده ناسالم با روش‌هاي تربيتي اشتباهي مثل غفلت از نيازهاي كودك باعث مي‌شوند تا باورهاي اشتباهي راجع به دنيا و انسان‌ها در ذهن كودك شكل بگيرد. و اين يكي از مهم‌ترين عوامل خطر براي زندگي آينده كودك خواهد بود. براي آشنايي با معيارهاي خانواده سالم كليك كنيد.

مشكلاتي كه ريشه در كودكي دارند

دشواري در شكل‌دهي به هويت

شكل‌دادن به هويت يكي از مهم‌ترين و البته سخت‌ترين تكاليفي است كه هركدام از ما برعهده داريم. اما متأسفانه بايد گفت كه مشكلات دوران كودكي روي شكل‌گيري هويت نقش بسياري دارند. در حقيقت كودكي كه آسيب‌هاي بسياري را تجربه كرده بيشتر انرژي رواني خود را صرف حفظ سلامت و كنار آمدن با مشكلات مي‌كند. اين موضوع باعث مي‌شود كه او انرژي كمتري براي فكركردن به چيزهايي مثل تشكيل هويت داشته باشد. به همين خاطر اين افراد وقتي به سنين بزرگسالي مي‌رسند احساس مي‌كنند كه به‌اندازه ديگران اصول و حد و مرزي كه بايد را در زندگي‌شان ندارند.

به‌يادنياوردن خاطرات كودكي

همه ما از گذشته خود خاطراتي داريم كه مي‌توانيم آنها را به‌صورت يك زندگينامه تعريف كنيم. در حقيقت ويژگي اصلي خاطرات ما اين است كه در يك دوره زماني اتفاق مي‌افتند. اما كساني كه درگير آسيب‌هاي كودكي مي‌شوند معمولاً چنين احساسي ندارند. آنها بخش‌هايي از زندگي كودكي خود را به ياد نمي‌آورند. آنها معمولاً احساس مي‌كنند كه كودكي نكرده‌اند؛ و اگر از آنها بخواهيد كه راجع به گذشته خود براي شما صحبت كنند چيز زيادي به‌خاطر نخواهند داشت.

ترس از طردشدن

همان‌طور كه گفتيم غفلت از كودك و نيازهاي او يكي از آسيب‌هاي جدي دوران كودكي است. وقتي شما به كودك توجه نداشته باشيد اين باور در او شكل مي‌گيرد كه هميشه و در ارتباط با ديگران قرار است طرد بشود. به همين خاطر اين كودكان ترس از طرد و تنهايي را تا بزرگسالي نيز همراه خودشان مي‌كشند. اين افراد وقتي وارد يك رابطه مي‌شوند بيش از حد به طرف مقابل مي‌چسبند؛ و هر كاري براي نگه‌داشتن او انجام مي‌دهند. همين موضوع مي‌تواند مشكلات بسياري را در روابط عاطفي آنها به همراه داشته باشد.

يكي ديگر از مشكلاتي كه ترس از طرد به همراه مي‌آورد اين است كه فرد تصميم مي‌گيرد براي هميشه تنها باشد. در حقيقت اين افراد معتقدند كه ديريازود قرار است از جانب اطرافيان طرد بشوند. پس بهترين كار اين است كه از همان ابتدا خودشان، خودشان را كنار بكشند و از بروز شكست‌هاي عاطفي خودداري كنند.

روابط عاطفي ناسالم

شكل رابطه پدر و مادر با فرزندانشان در سنين كودكي، تعيين مي‌كند كه اين فرد حتي در بزرگسالي با ديگران چطور برخورد مي‌كند. زيرا اين كودكان هميشه تمايل دارند الگوي رابطه‌اي كه با پدر و مادر خود داشته‌اند را تكرار كنند. دليلش هم اين است كه اين، تنها شكلي از رابطه و ارتباط است كه آنها بلد هستند. به همين خاطر اگر والدين در كودكي با فرزندشان رفتاري پرخاشگرانه و نامناسب داشته‌اند مي‌توان انتظار داشت كه اين افراد حتي در بزرگسالي هميشه به سراغ آدم‌هاي اشتباهي براي زندگي‌شان بروند. در حقيقت آنها به‌صورت ناهشيار به دنبال كساني مي‌روند كه درست مثل پدر و مادر پرخاشگر و طردكننده باشند. و اين باعث مي‌شود كه بيشتر عمرشان را در روابط عاطفي ناسالم و غير ارضاكننده بگذرانند.

شكل‌گيري طرحواره‌هاي ناسازگار

هركدام از ما از ابتداي زندگي و بر اساس تجربه‌هايي كه داشته‌ايم باورهايي را راجع به دنيا و ارتباط با ديگران در ذهنمان شكل مي‌دهيم. براي مثال كودكي كه فقط وقتي در ميان همسالانش بهترين بوده توجه و محبت مادرش را دريافت كرده ممكن است به اين نتيجه برسد كه براي جلب‌توجه ديگران هميشه بايد بهترين باشد. روان‌شناسان به اين باورها طرحواره مي‌گويند. آنها معتقدند كه اين طرحواره‌ها تا بزرگسالي در فرد باقي خواهند ماند. به‌عبارت‌ديگر هركدام از ما در بزرگسالي طوري رفتار مي‌كنيم كه در كودكي به ما ياد داده‌اند. حال اگر اين باورها و افكار اشتباه باشد طبيعتاً ما در بزرگسالي نيز دچار مشكلات بسياري خواهيم شد. از جمله اين طرحواره‌هاي ناسازگار مي‌توان به طرحواره “فقدان”، “شكست خوردن”، و ” دوست‌داشتني نبودن” اشاره كرد.

فقدان هيجانات جدي

يكي از مشكلات كساني كه آسيب‌هاي دوران كودكي را تجربه كرده‌اند نبود هيجان‌ها است. اين افراد معمولاً احساس مي‌كنند كه به‌اندازه ديگران از يك موضوع، شاد يا غمگين نمي‌شوند. يكي از دلايل اين مشكل اين است كه به‌طوركلي هيجان در خانواده كودكي فرد معنايي نداشته است. به همين خاطر آنها ياد نگرفته‌اند كه اين احساسات را نيز در هويت خودشان ثبت كنند. اين موضوع باعث مي‌شود كه در بزرگسالي آنها خيلي سخت درگير احساسات بشوند. يكي ديگر از مشكلات اين وضعيت آن است كه فرد فقط بعضي از هيجانات و به‌خصوص هيجان‌هاي منفي را تجربه مي‌كند. براي مثال آنها بيشتر اوقات درگير افسردگي و غم مي‌شوند يا كسل شدن را تجربه مي‌كنند. اما هيجاني مثل شادي را تجربه نخواهند كرد.

استرس پس آسيبي بغرنج يا Cptsd

Cptsd يكي از بيماري‌هاي رواني است كه بعضي از افراد را درگير خودش مي‌كند. تحقيقات نشان داده كه آسيب‌هاي دوران كودكي يكي از مهم‌ترين دلايل براي بروز اين بيماري است. نشانه‌هايي كه در Cptsd ديده مي‌شوند معمولاً همان‌هايي هستند كه در اين مطلب راجع به آنها صحبت كرديم. براي مثال كساني كه درگير اين بيماري مي‌شوند مشكلاتي را در زمينه كنترل و تنظيم هيجان‌ها، حافظه، خودآگاهي و روابط عاطفي تجربه خواهند كرد.

نداشتن عزت‌نفس

عزت‌نفس به اين معناست كه يك نفر تا چه حد خود را ارزشمند بداند. اين موضوع تا حد زيادي به باورهاي دوران كودكي ما بستگي دارد. براي مثال اگر فرد در خانواده‌اي بزرگ شده باشد كه دائماً تلاش‌هايش مورد بي‌توجهي قرار گرفته‌اند يا پدر و مادر هميشه او را با ديگران مقايسه كرده و همسالانش را از او بهتر دانسته‌اند طبيعتاً او نيز خود را فردي باارزش نمي‌داند. و باور خواهد داشت كه ديگران از او بهتر هستند.

آسيب هاي دوران كودكي و اهميت مشاوره

همان‌طور كه مي‌بينيد آسيب‌هاي دوران كودكي مي‌توانند مشكلات بسياري را براي فرد به همراه داشته باشند. باتوجه‌به اينكه اين مشكلات گاهي اوقات امكان داشتن يك زندگي شاد و آرام را از شما مي‌گيرد بهتر است براي درمان و تغيير شرايط كاري انجام بدهيد. يكي از بهترين راه‌حل‌ها در اين شرايط كمك‌گرفتن از يك مشاور متخصص است. از جمله اقداماتي كه مشاور انجام مي‌دهد به شرح زير است.

پيشگيري از آسيب هاي دوران كودكي

اگر شما در دوران كودكي فرزندتان و به‌محض اينكه مشكلاتي مانند طلاق، فوت اعضاي خانواده و … پيش مي‌آيد از يك مشاور كودك كمك بگيريد. و يا اينكه به‌طوركلي در تربيت فرزندتان با يك متخصص مشورت نماييد روان‌شناسان مي‌توانند به شما كمك كنند تا از بروز مشكلات جدي در فرزندتان پيشگيري كنيد. براي اشنايي با بهترين روش تربيت كودكان كليك كنيد.

درمان آسيب هاي دوران كودكي

اگر به هر دليلي آسيب‌هاي دوره كودكي در زندگي شما وجود داشته و امروزه مشكلاتي مثل آنچه گفتيم را تجربه مي‌كنيد بهتر است از يك مشاور كمك بگيريد. مشاورين به شما كمك خواهند كرد تا باورها و رفتارهاي اشتباهتان را تغيير بدهيد. و از اين طريق بتوانيد زندگي خوبي را براي خودتان فراهم كنيد.

براي دريافت مشاوره در زمينه كودك مي توانيد در هر زمان از روز براي مشاوره تلفني كودك با برترين متخصصان در كلينيك تخصصي ني ني مايند از طريق شماره 02191002360 تماس بگيريد.

 

سؤالات متداول

آيا آسيب هاي دوران كودكي قابل‌درمان هستند؟

بله؛ شما مي‌توانيد با كمك‌گرفتن از يك مشاور براي پيشگيري از بروز مشكلات يا درمان آنها اقدام كنيد.

منبع: آسيب هاي دوران كودكي

امتیاز:
بازدید: 0
برچسب:
:
[ 1401/6/16  ] [ ۰۸ ] [ ninimind ] [ ]
[ ]
.: Weblog Themes By sitearia :.

درباره وبلاگ

نويسندگان
نظرسنجی
لینک های تبادلی
فاقد لینک
تبادل لینک اتوماتیک
لینک :
خبرنامه
عضویت لغو عضویت
پيوندهای روزانه
لينكي ثبت نشده است
پنل کاربری
نام کاربری :
پسورد :
عضویت
نام کاربری :
پسورد :
تکرار پسورد:
ایمیل :
نام اصلی :
آمار
امروز : 0
دیروز : 0
افراد آنلاین : 8
همه : 0
چت باکس
موضوعات وب
موضوعي ثبت نشده است
امکانات وب